• Slider Image

LLUÇANÈS, PATRIMONI I TRADICIÓ

Dinamització i conservació del patrimoni del Lluçanès

OBJECTIUS

  • Recuperar i ordenar el patrimoni catalogat del Lluçanès.
  • Donar a conèixer i activar el patrimoni catalogat del Lluçanès
  • Recuperar i dinamitzar espais en desús o no coneguts del patrimoni

DESCRIPCIÓ

El projecte busca promoure una conservació activa del patrimoni cultural i històric del Lluçanès, per mitjà d’accions de dinamització destinades a donar-lo a conèixer així com també promoure nous usos compatibles que en mantinguin el seu valor i aportin beneficis a la comunitat. També es proposa un estudi continu del patrimoni intangible i una constant comunicació i difusió.

ACTUACIONS

  • Audiovisuals, testimonis gràfics i entrevistes per recuperar la memòria històrica i de la gent gran.
  • Recuperació de l’arquitectura del paisatge (pedra seca, etc.).
  • Estudi del patrimoni cultural intangible del Lluçanès: bruixes, bandolers, transhumància.
  • Celebració d’espectacles culturals a l’aire lliure en espais per descobrir.
  • Ecomuseu del Lluçanès: centre d’interpretació del paisatge del Lluçanès, ubicat en una masia i amb disponibilitat d’audiovisuals, exposicions de fauna i flora, interactius, i punts de sortida d’itineraris per caminar i descobrir el paisatge.

ANTECEDENTS

El Lluçanès és un paisatge ric en patrimoni cultural, tant tangible com intangible. Masies, ermites, castells, esglésies, emplaçaments arqueològics i monestirs, festes, llegendes i tradicions, integrat en un paisatge amb elevat valor històric. Aquest patrimoni ja ha estat reconegut, estudiat i catalogat, però manca posar-lo en valor i fer-ne difusió tant per la població local com de fora del Lluçanès.
Antecedents amb relació amb el projecte: Mapes de patrimoni cultural; Iniciativa “Canti la font”; Celebració d’espectacles culturals a l’aire lliure en espais per descobrir; Patrimoni cultural intangible: festes i tradicions; Projecte GraLla (Grana i Llavor del Lluçanès) per la recuperació i conservació de varietats tradicionals del Lluçanès; Treball de documentació i estudi de Camins ramaders fet pel SOLC i la senyalització dels camins ramaders feta pel Consorci.

MÉS INFORMACIÓ

1.1; 1.2; 1.3; 1.5; 2.5; 2.7; 2.11; 4.1; 4.2; 4.3; 5.2
Administració supralocal
Consorci del Lluçanès
Ajuntaments
Sector agroforestal
Entitats del tercer sector
Centres educatius
Mitjans de comunicació
Consulta el programa d'actuacions complert aquí