La pagesia, una professió de qualitat i de futur, i responsable amb el territori
OBJECTIUS
- Fomentar l’ocupació en el paisatge i posar en valor les explotacions agrícoles
- Evitar els impactes negatius de la ramaderia en el paisatge.
- Facilitar la producció local de petita escala i potenciar els productes agroalimentaris innovadors.
- Reduir la burocràcia per elaborar productes a les explotacions.
- Donar a conèixer les explotacions agrícoles i ramaderes existents a les noves generacions
DESCRIPCIÓ
El projecte planteja eines per tal de fomentar l’activitat de la pagesia al Lluçanès, d’una forma respectuosa amb el paisatge i buscant la seva promoció com a activitat econòmica i professió de futur. També busca posar en valor el patrimoni i la vida de pagès, donant-ho a conèixer i permetent un apropament entre la població local i els productors primaris.
ACTUACIONS
- Acords entre propietaris i associacions per posar abeuradors pels ramats.
- Jornades temàtiques i de formació professional en explotacions agràries.
- Realització periòdica de controls de qualitat ambiental (entre ells anàlisis de sòls).
- Escorxador de proximitat (pensat pel xai del Lluçanès i la seva denominació).
- Obrador comú per a elaboradors i productors de productes càrnics i de làctics (hauria de poder servir per a les dues funcions).
- Visites formatives (escoles, graus, universitat…) i professionals a les explotacions del Lluçanès.