La Carta del paisatge es posa en marxa!

La Carta del paisatge del Lluçanès es torna a posar en marxa per iniciar els projectes i les accions proposades al Programa d’actuacions de la Carta del paisatge, començant per una jornada de presentació. No t’ho perdis!

 

Al 2015 es va impulsar la Carta del Paisatge del Lluçanès amb la participació dels agents del paisatge del territori i la ciutadania en general. Aquest procés de participació ha culminat amb dos moments clau. El primer va tenir lloc el 21 de març de 2015 amb el debat i signatura dels principis fonamentals de la Carta del paisatge del Lluçanès, principis que han servit de guia i han regit el desenvolupament de la carta fins ara, i on agents i ciutadania s’hi han pogut i encara s’hi poden adherir per manifestar el seu suport i implicació amb el paisatge del Lluçanès.

El segon, ha estat l’aprovació del Programa d’actuacions de la Carta del paisatge per part del Consell general del Consorci del lluçanès el passat 21 de febrer de 2017. El document, elaborat també de forma participativa, recull projectes i iniciatives per a la cura i la millora del paisatge del Lluçanès, beneficioses per als diversos sectors i col·lectius del territori i amb la vocació d’assolir entre tots i totes un desenvolupament sostenible del territori.

El programa es planteja com un document obert i viu, que s’inicia amb una primera llista de 10 projectes que aglutinen actuacions més concretes. A partir d’aquesta llista, el programa planteja un model de governança obert, que doni cabuda a noves iniciatives de la ciutadania i els agents del paisatge del Lluçanès, a mode d’actualització i/o adaptació a les circumstàncies canviants del paisatge en el temps.

El procés d’elaboració de la Carta del paisatge també ha generat documents interessants, com el document de Diagnosi del paisatge, i les actes de les sessions de participació que podeu trobar aquí.

El pas que s’inicia ara, doncs, és la posada en pràctica de les accions proposades pels propis agents del territori, conjuntament amb l’activació d’un grup de suport de la Carta format per persones, entitats i representants dels diferents sectors econòmics del Lluçanès.. L’èxit de la Carta del paisatge rau en el procés d’empoderament de la població i la participació ciutadana com a mètode de gestió i coordinació innovador en l’àmbit del desenvolupament econòmic local.

Com a tret de sortida, s’està preparant una jornada de presentació que tindrà lloc el proper 7 de juliol a les 18 h en un entorn emblemàtic del Lluçanès. La intenció és donar a conèixer àmpliament el Programa d’actuacions de la Carta del paisatge del Lluçanès i el sistema de governança i de treball compartit que s’endegarà a partir d’ara, per treballar en la millora i el manteniment de la qualitat del paisatge del Lluçanès. Properament donarem més detalls de la jornada, que esperem que esdevingui una festa del i pel paisatge.

Us hi esperem a totes i a tots!

Comparteix l'article!