Finalitza la ronda de reunions sectorials de la Carta del Paisatge amb èxit d’assistència i aportacions

La setmana passada van tenir lloc dues reunions més de la segona fase de participació de la Carta del Paisatge del Lluçanès: una amb representants municipals i una altra amb persones vinculades al sector primari.

Primari_1La Carta del Paisatge del Lluçanès té el gran repte de traduir els seus principis fonamentals en actuacions i mesures concretes per a la millora del paisatge. Aquest repte és el que es va traslladar a les persones que van assistir al cicle de reunions sectorials que ha tingut lloc aquestes darreres setmanes. Aquest cicle va tancar el passat dimarts 1 de desembre, amb dues reunions: una primera reunió amb pagesos, ramaders i persones vinculades al sector primari del Lluçanès, on hi van participar 7 persones. La darrera reunió, dirigida a representants de les administracions del Lluçanès, va comptar amb 13 persones, provinents de 7 dels 13 ajuntaments que conformen l’àmbit de la Carta i d’altres administracions supramunicipals.

“Cal facilitar la producció local, facilitant la burocràcia necessària per les petites explotacions i posant mitjans i eines que facilitin la seva activitat i en promoguin la venta de productes també a nivell local”.

 

Com en les reunions anteriors, una part important del debat va consistir en el disseny, per part dels assistents, d’actuacions concretes per posar en pràctica els Principis fonamentals de la Carta del Paisatge. Entre les actuacions proposades pels representants del sector primari, va sorgir la d’instal·lar abeuradors per tal d’evitar que el bestiar accedeixi i afecti les ribes de les rieres, i endegar el projecte d’un escorxador mòbil per facilitar la tasca dels productors locals. En la reunió amb representants de l’administració també van sorgir moltes propostes, entre elles la de reforçar la participació ciutadana a la Carta del Paisatge i al Lluçanès en general, promoure ofertes laborals vinculades al manteniment del paisatge i establir un model comú i consensuat per l’ordenació i millora del paisatge urbà, on es va arribar a proposar el lema: “Lluçanès apria’t!”.

“Es podrien recuperar espais industrials en desús per crear espais de formació, tallers artesanals o espais de coworking. Donant nous usos al patrimoni i al paisatge.”

Potenciar rutes saludables i de coneixement del paisatge del Lluçanès, amb un projecte integrat d’ecomuseu del paisatge del Lluçanès: finestres del paisatge del Lluçanès

 

Admin_2

Primari_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En conjunt, aquesta fase ha comptat amb la participació de 46 persones. Les aportacions recollides es tractaran per tal d’incorporar-les en el programa d’actuacions de la Carta del Paisatge, que ha d’establir les actuacions que els agents del paisatge duran endavant durant els propers anys. En breu es publicaran al web les actes de les reunions on queden recollides totes les aportacions realitzades, i el mes de març de 2016 es presentarà el Programa d’actuacions de la Carta del Paisatge.

Mentre, podeu continuar visitant el web per a noves actualitzacions i informació sobre el paisatge del Lluçanès. I si encara no ho heu fet, recordeu que us podeu adherir als Principis fonamentals de la Carta del paisatge, per tal que entre tots continuem contribuint al paisatge del Lluçanès.

 

Comparteix l'article!