Es presenta el procés de participació ciutadana de la Carta del Paisatge del Lluçanès

Ahir, dia 10 de febrer, al vespre a la seu del Consorci del Lluçanès, va tenir lloc l’acte de presentació del procés de participació de la Carta del Paisatge del Lluçanès.

Després de l’acte de presentació i signatura de la iniciativa “Boscos de Pastura” (es pot consultar la nota de premsa: NdPBoscos de Pastura), va ternir lloc la presentació de la Carta del Paisatge del Lluçanès.

SInicial2L’acte, que va ser presidit per Lluís Vila, president del Consorci del Lluçanès, va comptar amb la presència de Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona, que va fer una intervenció explicant als assistents la importància de la gestió i l’ordenació participada del paisatge com a motor de desenvolupament d’un territori i com a mitjà per garantir la qualitat de vida i el manteniment de la identitat pròpia de la ciutadania arrelada al lloc.

“El repte no és la protecció, és la gestió i l’ordenació del paisatge.” “Quan perds el sentit del lloc perds els orígens, la identitat i alimentes l’analfabetisme.” “La gent té ganes de governar els seus llocs, els seus paisatges.” Joan Nogué.

Seguidament, Laura Megias, tècnica del Consorci del Lluçanès, va explicar els objectius que es persegueixen amb l’elaboració de la Carta del Paisatge del Lluçanès i va fer una breu repassada a la diagnosi del paisatge del Lluçanès que s’ha dut a terme com a primera fase de treball tècnic, fent especial èmfasi en els seus valors i en els impactes que s’ha detectat que els amenacen. Una síntesi de la diagnosi i el document sencer, així com tota la informació de la Carta es poden trobar al web.

“Disculpeu si em deixo alguna imatge, algun element, però si hagués d’enumerar tots i cadascun dels valors del paisatge del Lluçanès hi estaríem tres dies.” Laura Megias.

SInicial1Finalment, Xavier Sabaté i Irene Navarro de l’empresa Espai TReS, i que seran els dinamitzadors del procés de participació que tot just ara s’engega, van explicar als assistents en quin moment del procés ens trobem, quines seran les etapes i sobretot en què consistirà el procés de participació. Van explicar els quatre tallers previstos, que tindran lloc els dies 16, 19 i 24 de febrer i 4 de març en horari de 18h a 20h a la seu del Consorci del Lluçanès, i tractaran sobre quatre eixos temàtics: un paisatge per gaudir, un paisatge per aprendre, un paisatge per treballar i un paisatge per viure-hi. També van explicar les formes d’inscripció als tallers (via correu electrònic a sdr.consorci@llucanes.cat o al telèfon 938880050, o a través del formulari d’inscripció i van presentar el web que ha de ser una mitjà de comunicació obert per tot el procés.

“Ara és el vostre torn per dir quin paisatge voleu pel futur del Lluçanès. Us animem a participar en aquest punt i començament.” Xavier Sabaté i Irene Navarro.

Per acabar es va obrir un torn de paraula als assistents a l’acte, on es van fer aportacions molt interessants sobre la situació actual del paisatge del Lluçanès, i es van intercanviar idees i expectatives sobre la carta.

La jornada també es va poder seguir per les xarxes socials amb l’etiqueta #PaisatgeLluçanès.

 

 

Comparteix l'article!

1 comment on “Es presenta el procés de participació ciutadana de la Carta del Paisatge del Lluçanès”

  1. Pingback: Els boscos de pastura, acords voluntaris per a la millora del paisatge forestal | Carta del Paisatge del Lluçanès

Comments are closed.