Valors i principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès: Un paisatge per viure-hi

La segona publicació de la sèrie “Valors i principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès” sobre els Principis fonamentals de la Carta, tracta del bloc “Un paisatge per viure-hi”.

Sovint quan pensem en paisatge pensem en Un paisatge per viure-higrans panoràmiques i horitzons llunyans. Però la majoria de nosaltres, en el nostre dia a dia, estem en contacte amb un paisatge d’una escala molt més petita: el paisatge de l’interior de viles i pobles, el de les places, el de les carreteres i camins, el de les cases de pagès, el dels comerços…

Aquests paisatges humanitzats, per quotidians, poden passar més desapercebuts, però en canvi marquen molt la relació de les persones amb el seu entorn més immediat. Són paisatges que contenen elements d’elevat valor patrimonial, elements culturals que expliquen la història dels llocs, elements intangibles i tradicionals, elements d’importància econòmica i que determinen el desenvolupament local, etc., elements que no sempre es perceben i que no sempre es posen en valor.

“Valor històric dels pobles del Lluçanès sorgits en encreuaments de camins i carrerades al s. XVIII.” “Es conserven elements antics, històrics i d’oficis a les cases i elements urbans dels pobles del Lluçanès (fustes, detalls de forja, pedra, etc.)”

El paisatge del Lluçanès és un mosaic agroforestal amb un ric patrimoni cultural i històric dispers per tot el territori: pobles, viles, cases de pagès, castells, esglèsies, ermites, camins de transhumància, mercats, etc. Amb persones que hi viuen i hi treballen, que es mouen pel territori per mitjà d’infraestructures i que fan ús de les zones d’activitat. Un paisatge viu i per viure-hi, que cal posar en valor, ordenar i gestionar entre tots de forma que respongui a les necessitats de les persones i a la vegada mantingui la seva idiosincràsia i la identitat del paisatge del Lluçanès.

“Cal inventariar nucli per nucli, edifici per edifici i casa per casa, per tal d’elaborar un catàleg de detall i establir mesures per garantir la conservació del patrimoni identificat.” “S’han de fer campanyes de sensibilització per tal de fomentar el coneixement i l’exigència ciutadana (respecte els materials de construcció, el creixements dels municipis, etc., és a dir sobre l’urbanisme i els valors del paisatge urbà).”

Aquests paisatges quotidians i diaris es van treballar al taller sobre “un paisatge per viure-hi” que va tenir lloc el passat 4 de març de 2015, l’acta del qual podeu consultar aquí. A partir del debat ocorregut en aquell taller, es van consensuar els següents Principis fonamentals:

Volem un PAISATGE PER VIURE-HI amb:

  • Un paisatge que contribueix a la qualitat de vida de les persones que l’habiten.
  • Uns nuclis antics habitats i vius.
  • Unes cases de pagès habitades i amb activitat.
  • Un urbanisme que rehabilita, s’ajusta i s’adapta a la topografia i als teixits urbans existents, mantenint la tradició constructiva, els materials naturals i la idiosincràsia dels pobles, viles i cases de pagès del Lluçanès, i incorporant criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat.
  • Una planificació adequada i una gestió activa per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.
  • Una gestió sostenible dels recursos naturals (sòl, qualitat de l’aire i recursos hídrics) del Lluçanès.
  • Un patrimoni arquitectònic, històric i artesanal valorat i present en l’urbanisme dels nuclis i dels disseminats.
  • Un espai públic dinàmic i cuidat gràcies al civisme de tots i totes.
  • Uns espais enjardinats amb vegetació autòctona, adaptats a les característiques del territori.
  • Unes infraestructures ben dimensionades i integrades en el territori i el paisatge.
  • Un patrimoni intangible (llegendes, fires i mercats, festes, costums…) propi del Lluçanès que defineix el seu tarannà.

Si coincidiu amb l’afirmació “volem un paisatge per viure-hi”, si considereu que és important treballar plegats pel paisatge del Lluçanès o simplement us agrada el lloc on viviu, treballeu o visiteu… us animem a adherir-vos als principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès!

És molt fàcil, ho podeu fer enviant un correu a sdr.consorci@llucanes.cat, trucant al 93 888 00 50en persona a la seu del Consorci del Lluçanès, o bé a través d’aquest web:

Consulta els principis fonamentals i adhereix-t’hi! 

Us recordem que podeu seguir participant en la Carta del Paisatge del Lluçanès a través de les xarxes socials (twitter i instagram) amb l’etiqueta #paisatgelluçanès.

Comparteix l'article!