Valors i principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès: un paisatge per gaudir

Un paisatge per gaudir” és el tema de la tercera publicació de la sèrie “Valors i principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès” sobre els Principis fonamentals de la carta.

SocialEl paisatge per gaudir va ser el tema tractat durant el primer dels tallers de participació de la Carta del paisatge del Lluçanès, el passat 16 de febrer de 2015 (podeu consultar-ne l’acta aquí). Un primer contacte per reflexionar sobre la percepció que tenim del nostre paisatge, sobre com es veu i percep des de fora del territori, i sobre com pot esdevenir i esdevé un recurs atractiu i atractor per la població local, per nouvinguts i per visitants.

El paisatge és la percepció, tant individual com col·lectiva que tenim d’un territori. Allò que ens transmet, allò que ens provoca, en base als nostres records, vivències i experiència. El paisatge és per tant, diferent per cadascú, tot i que és capaç de generar una idea col·lectiva del lloc. És per això que es parla del paisatge com a símbol d’identitat, és a dir el paisatge representa un conjunt de valors que la població relaciona amb el seu territori i amb els que fins hi tot s’identifica a si mateixa “com a local”.

“S’entén per paisatge, als efectes d’aquesta llei, qualsevol part del territori, tal com la col·lectivitat la percep, el caràcter de la qual resulta de l’acció de factors naturals o humans i de llurs interrelacions. Article 3 de la llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge.”

Aquests valors, com a símbols identitaris d’un territori, permeten que aquest també sigui un paisatge singular pels no locals. Pel Lluçanès, trets com la serenitat, la calma, el patrimoni, el mosaic agroforestal, les festes, els colors, l’autenticitat, són alguns dels valors del paisatge que es reconeixen com a propis.

Permetre i afavorir el coneixement i el reconeixement d’aquests valors, el seu gaudi per part tant de locals com de visitants, i que aquests valors a la vegada siguin factors atractors per nouvinguts, per noves oportunitats al territori, sempre i quan sigui ben dimensionat i mantenint, o fins i tot, reforçant la seva percepció identitària són alguns dels Principis fonamentals de la Carta del paisatge del Lluçanès:

Volem un PAISATGE PER GAUDIR amb:

  • Un paisatge atractiu, tant per a la població local com per a visitants, que convida a estar-s’hi i descobrir-lo de diverses maneres.
  • Un paisatge conegut i reconegut més enllà del Lluçanès pels seus valors i les experiències que se’n deriven.
  • Un turisme respectuós amb el paisatge i les activitats del territori, que segueixi un model definit i promogut des del Lluçanès.
  • Uns serveis turístics unificats i coordinats per al conjunt del Lluçanès.
  • Uns serveis i recursos turístics pensats a una escala ajustada, sense massificacions.
  • Uns camins (de transhumància, històrics, itineraris, senders…) catalogats, ben senyalitzats amb criteris unificats i ben mantinguts.

Si coincidiu amb l’afirmació “volem un paisatge per gaudir”, si considereu que és important treballar plegats pel paisatge del Lluçanès o simplement us agrada el lloc on viviu, treballeu o visiteu… us animem a adherir-vos als principis fonamentals de la Carta del Paisatge del Lluçanès!

És molt fàcil, ho podeu fer enviant un correu a sdr.consorci@llucanes.cat, trucant al 93 888 00 50en persona a la seu del Consorci del Lluçanès, o bé a través d’aquest web:

Consulta els principis fonamentals i adhereix-t’hi! 

Us recordem que podeu seguir participant en la Carta del Paisatge del Lluçanès a través de les xarxes socials (twitter i instagram) amb l’etiqueta #paisatgelluçanès.

Comparteix l'article!